Friday, June 15, 2012

THE FREAKING SPECTACULAR, WONDROUS MDS SESSION JUNE-OCTOBER '12

Assalamualaikum people (:

Well, Alhamdulillah, the MDS was over. Everything went very well and smooth, Alhamdulillah. So here are some of the pictures,

On our way to UiTM Khazanah Alam
And Alhamdulillah, we were safely arrived in UiTM Pahang at 2:30 p.m on May 29. Eh jap jap, before we went to Jengka from Sekilau Campus, we went to Padang Lalang Campus to 'grab' this,

OC's vest
Awesome, is it? (: We had to wear this all the time, together with the OC tag. Nice XD

Chacha's, mine and Billa's
And yeah, welcome to UiTM Jengka! XD


By the time we arrived in UiTM Jengka, Billa, Farhan, Chacha *I called her Chachos* and I decided to stay in the same room, 


All of the OCs were staying in block C. Why? To make things easier *mungkin*. There was nothing much on the first few days for us the OCs except for all the taklimats that we had to attend. Fiuhhh! Penat tau tak walaupun taklimat je? -.-" But it was kinda fun and awesome for me, I don't even know why. The OCs were all awesome and superb! There were altogether 170 OCs from UiTM Pahang Kampus Jengka and 20 OCs from UiTM Pahang Kampus Kuantan. See the difference? But who cares?
'Cause we're family ;)

Ohh and then, all of the OCs from Kuantan had to prepare the goodie bags for the TESLians and Lawrians. Ada 600 kalau tak silap semuanya -.-

The empty bags
OC Siswi from Kuantan
It was kind of fun to do this with them. 600 bags seemed impossible to be completed in less than 3 hours but we were managed to do it! (: Plus, dengan teka teki merepek daripada diorang, lagi lah tak rasa penat XD Here are some of the teka teki,

1. Haiwan apa lebih besar daripada ikan paus?
*We were all blurred with the question but guess the answer?
IKAN PAUS CELUP TEPUNG -.-"
Hahaha sengal gila! Kitorang gelak macam apatah dapat soalan macam ni from Iman. Haihh XD
2. Apa persamaan sperm dengan mayonis?
Ini teka teki from Chachos. And the answer is,
LADY'S CHOICE -.-"
Eeee geli gila Chacha ni. HAHA

And yeah, lepas dah siap, pergi makan ramai ramai. And Chacha, Farhan and I decided to go for a walk in Bandar Metropolitan Jengka. HAHA awesome man! First time pergi sana, so sesat sikit masa jalan tu (:

Ohh ye, I was one of the Disciplinary Bureau members. Biro Disiplin sangat awesome okay? Depan students kitorang berlagak macam garang gila, marah sana sini, terpekik sini sana, tapi di belakang students, inilah kami tatkala kebosanan,





Sangat immature! HAHA. Best sangat sangat Biro Disiplin ni. Luar kena la nampak garang plus macho sebab nak suruh students respect kan. Kat belakang rasanya Biro Disiplin lah paling gila. Baru sikit gambar tuhhh. Itu belum campur cerita kitorang buat koir lagu Iman Tak Dapat Diwarisi by Raihan kat walkie-talkie lagi tu. Haha. Hampeh belaka XD Bak kata ketua Biro Disiplin kami, abang Syafaat,"Kena la gila gila, baru tak stress kerja". Yup, so true! ;) I was the Secretary for Biro Disiplin and it required me to always bring a notebook untuk catat perjalanan MDS.

Kami Setiausaha Biro Disiplin XD
Mereka Ketua dan Penolong Biro Disiplin XD

The greatest family members of Biro Disiplin
There were altogether 28 of us from Biro Disiplin. Ohh ye lupa nak cerita macam mana boleh dapat Biro Disiplin ni. First tu, masa taklimat, kitorang kena tulis nama penuh + program apa + jawatan jawatan yang pernah disandang semasa di UiTM dan 3 pilihan biro yang kita nak (Disiplin, Pentadbiran, Tugas-tugas Khas (TTK), Makanan, Kebajikan, Perubatan dan Kecemasan, Kerohanian, Sukan dan Rekreasi). Disiplin was my first choice followed by Pentadbiran and TTK. After the election process by our Majlis Tertinggi (MT), I was chosen to be one of the members of Disciplinary Bureau. Masa nak announce tu, semua nama di-display kan atas slide show. And masa nama nama ahli Biro Disiplin nak keluar, MT siap cakap "Ini dia Biro paling hot dan paling digemari semua OC sebab hampir semua OC letak Biro ni sebagai top choice". And Alhamdulillah, tak sangka sangat I was able to be one of them :') Then, sesi perkenalkan diri sendiri kepada semua OC. Tiap kali Biro Disiplin bangun perkenalkan diri, tiap kali tu lah kitorang kena boo dengan OC lain. *Konon macam takut lah dengan Biro Disiplin ni* -.-" Nak kenal dengan semua PMDS Sesi Jun-Oktober 2012 UiTM Pahang? Klik sini,

Barisan Pemantapan MDS Sesi Jun-Oktober 2012 UiTM Pahang

Barisan Majlis Tertinggi PMDS
Dengan semangat, azam dan tekad yang tinggi, diketuai barisan Majlis Tertinggi yang superb seperti Abang Amar (Pengarah Program), Abang Lokman (Timb. Pengarah 1), Kak Auni (Timb. Pengarah 2), Efy (S/U 1) dan Kak Ryn (S/U 2), beserta kekuatan 190 orang OC dalam 8 biro, MDS pun bermula. Fiuhhh penat! Tak tau lah biro biro lain, tapi yang pasti, Biro Disiplin cuma boleh tidur sejam sehari. Sebab apa? Lepas habis MDS around 12 a.m. something, ada post-mortem yang wajib dihadiri semua OC around pukul 1 pagi gitu, SETIAP HARI okay? Dan post-mortem tu tak pernah kurang dari 2 jam. So katakan lah habis pukul 3.30 pagi, pukul 4.30 semua Biro Disiplin nak kena bangun untuk kejutkan semua students. And sambung pulak pukul 6 pagi, Biro Disiplin kena handle role-call. Lepastu mula lah kerja tak berhenti. Awesome kan? -.-

Spotcheck XD Wahh malam tu sungguh indah. Semua students boleh balik bilik masing masing dengan awalnya, tanpa mengetahui kami akan buat spotcheck pada pagi itu. Dan seperti biasa, sebelum spotcheck, mestilah ada post-mortem. Seorang Biro Disiplin diwajibkan mengetuai satu aras, dibantu oleh dua orang OC dari Biro lain. Everything went very well, Alhamdulillah 'cause the students gave us full commitment. Thanks guys!

Harta rampasan
Dan dan, malam terakhir sebelum kesemua pelajar asasi TESL dan Law balik ke Kuantan, telah berlakunya satu peristiwa yang dinamakan 'prank' >.< Bagi prank students asasi ni, kepalanya adalah saya sendiri, dibantu oleh kesemua Biro Disiplin dan biro biro lain. WAHAHA XD Best gila. Semua students asasi kena stay dalam DSG, lepastu abang Syafaat pun start cucuk. Maklumlah ketua Biro Disiplin, siapa tak takut woh! Haha. Lepastu Kak Jie pulak masuk. Kak Jie ni pun salah seorang Biro Disiplin yang digeruni students jugak. Tot tet tot tet Kak Jie tabur siswi. Tak leh blah! Hahah. Pastu saya pulak masuk line. Uuuu bajet je drama. Siap nangis lagi depan students. Konon macam touching lah dengan diorang ni. "Akak ni punya lah backup korang masa OC OC lain cakap students Kuantan ni teruk, demand lah apa. Tapi last last ni yang akak dapat kan? Akak tak sangka korang macam ni. Akak rasa kecewa dengan diri akak sendiri sebab tak mampu nak disiplinkan korang. Mentang mentang akak ni tak sebesar korang, korang boleh buat buat tak dengar je apa akak cakap kan? Ingat akak saja saja ke jerit kat korang suruh jalan laju semua tu? Akak kecewa dengan korang". Terus keluar dari DSG dengan juraian air mata palsu. *Sebenarnya takde lah palsu sangat air mata tu sebab tiba tiba macam ter touching sungguh je tengok muka tak bersalah diorang. Heheh*. Pastu kat luar DSG gelak sakan dengan OC OC lain. HAHAH XD Awesome gila kott rasa masa tu. Sebab berjaya buat siswi nangis :p Sambil jalan keluar, abang Syafaat cakap kat siswi,"Tengok tu. OC korang sendiri, OC Kuantan sendiri kecewa dengan korang semua students asasi. Apa nak jadi korang ni?". Hahah. Then disusuli oleh Intan (another OC Disiplin) yang pura pura pengsan. Plus, abang Daus (OC Disiplin jugak) yang konon macam nak tumbuk sorang siswa ni, prank malam tu memang menjadi lah. HAHA. Pengalaman yang takkan pernah dilupakan (:

Lepas tu dah habis prank, ada siswi peluk saya sambil nangis,"Kenapa kak Alia buat macam ni? Sedih kitorang. Sampai hati. Seriously ingat kitorang jahat sangat sampai buat kak Alia nangis macam tu". Mwehehe sorry girls :D Plus, ada sorang siswi pengsan okay? Fine masa tu gila cuak sebab tak sangka sebegitu sekali effect prank tersebut -.-" Dan kemudian, abang Syafaat panggil suruh bagi ucapan sikit. Simple je ucapannya,"First sekali akak nak mintak maaf sebab selalu jerit jerit kat korang, akak OC Disiplin, harap korang faham itu tanggungjawab akak. Mintak maaf kalau ada terkasar bahasa. Ingat semua pesan akak, hormat orang lain tak kisah lah lagi muda ke, sebaya ke, yang lagi tua tu lagi lah kan. Ingat, hormat. Belajar rajin rajin, akak sayang awak semua". Hohoh ayat macam apa je. Maklumlah spontan. Haha. Abang Syafaat and abang Daus kena angkat dengan siswa, kena lambung. Hahah. Sporting gila diorang ni. Then sesi salam bersalaman, laga berlaga pipi ;) *Maaf prank students diploma dan pra-diploma tak dapat diceritakan sebab semua OC Kuantan dah pun bertolak pulang ke Kuantan semasa kejadian tersebut berlaku. Dengar ceritanya prank terbaik pernah dibuat setakat ni? Haha ye ke? Ruginya takde sekali*

So itu sahajalah suka duka kami sebagai OC sepanjang seminggu MDS - 2 Jun-7 Jun 2012. Alhamdulillah, pihak pentadbiran kata, MDS kali ni adalah the best, terbaik (: Banyak pengalaman, pengajaran berharga yang kami dapat sepanjang bergelar OC ni. Alhamdulillah, diberi peluang untuk jadi PMDS. Kali pertama dan terakhir mungkin :') Dulu dijaga oleh kakak kakak dan abang abang OC ni, tapi kali ni bekerja dengan diorang pulak :D Bak kata akak OC kita ni,


Terharu sangat baca apa Kak Najwa ni tulis :') Tahun lepas akak ni jaga saya masa MDS sebab kesihatan yang sangat tak mengizinkan, tapi tahun ni kitorang ditemukan sebagai teman sekerja (: Terharu sebab Kak Najwa ingat! Terima kasih sangat kak Najwa sebab sabar layan kerenah saya dulu. Saya tak pernah lupa akak. Tak sangka jumpa lagi :')

Dan pada 10 Jun 2012, telah berlangsungnya Majlis Makan Malam Penghargaan Pembantu Minggu Destini Siswa Sesi Jun-Oktober 2012 di De Rhu Beach Resort, Balok, Kuantan. Hampir kesemua 190 orang OC hadir ke majlis tersebut yang bertemakan formal. Sedih gilaaaaaaa :( Tu last dapat jumpa diorang semua. Lepas ni semua buat haluan masing masing. Yang di Jengka terus kat Jengka dan kami OC Kuantan terus balik rumah masing masing, tunggu kemasukan untuk degree pulak. But whatever it is, family always remains as family, right?
Semoga ukhwah kita sentiasa utuh 

LOVE,
Nur Alia Syafiqah binti Norzeri,
Setiausaha Biro Disiplin,
MDS Sesi Jun-Oktober 2012.

2 comments:

❤nur' amalina❤ said...

i'm one of lawrian's student :)

Ɲur Alıα Syαfıqαh (: said...

Hi dear (: Sorry I couldn't remember each of you. Heheh. It was great to be your OC. You guys are awesome. Thanks! :)